Представена публикация

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!

Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я: "Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 ...

петък, 14 септември 2018 г.

Днес, 14 септември – Въздвижение на Св. Кръст Господен (Кръстовден)



ЗАПОЧВА ГРОЗДОБЕРЪТ

На този ден е Намерен е кръстът, на който бил разпнат ХРИСТОС

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстинка, Кристина, Кристиан, Кънчо, Ставри и др.
На Кръстовден започва гроздоберът. Ден изпълнен с труд и празненства, но и свързана с очакване на изобилие от вино и ракия. А и есенните седенки също започват оттук нататък – те пък минават в задявки, които в някои по-малки населени места и до ден днешен са прелюдии към сватби.
На Кръстовден се “осветява” и семето за посев, защото ще започне сеитбата на зимните житни култури.
На празника се организират и общоселски събори, на които се  сторват курбан за здраве.

Но в противовес на народния обичай – по домовете да се коли и приготвя пиле, християните са на строг пост. А православната църква празнува един от своите най-важни празници ­– въздвижението на животворящия Кръст Господен.

Историята е следната: След разпятието на Христа, по тогавашен обичай, оръжието на наказанието в случая - кръстното дърво, се заривало в земята на самото място, дето е изпълнена присъдата. На хълма Голгота бил заринат кръстът на Исус и кръстовете на разпънатите от двете му страни двама разбойници. След време по заповед на император Адриан на Голгота построили езически храм и мястото на разпятието било заличено.

Но друго било писано да се случи: През 312 г. Константин Велики потеглил с войските си към Рим, за да спаси столицата от властта на тиранина Максентий. Силите на императора били по-малобройни и но той знаел, че ще надвие в битката, защото преди похода получил видение – кръст, на който пишело, че с него ще победи. Същата нощ императорът сънувал че Бог му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си. Той така и направил и наистина влязъл като победител в Рим.

Няколко години по-късно, през 326 година царица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина и започнала да търси – точно къде е заровен кръстът от разпятието на Исус. Стар евреин, по предания бил чувал за местоположението и  показал мястото. През 326 година открили трите кръста. На същото място царица Елена наредила да се построи християнският храм "Въздвижение".