Представена публикация

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!

Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я: "Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 ...

сряда, 13 февруари 2019 г.

Трети брой на списание „Вкусотии в чинии“ е по павилионите.




    Отново изненади - вкусни и лесни рецепти.  Здравни съвети  и развлекателни страници.
 Какво повече му трябва на човек в зимната вече

АБОНИРАЙ СЕ ЗА МАРТ ДО 15 ФЕВРУАРИ,
ЗА ДА ПРИТЕЖАВАШ ВЕЛИКДЕНСКИЯ БРОЙ!

Разговор с народната певица
Ива ДАВИДОВА:
Аз съм генерал на сцената, а мъжът ми  
у   дома е генералът

Мини мандра:
ЕКО КАШКАВАЛ - ДОМАШЕН



ЯСТИЕТО НА СЕЗОНА – СТАР ЛУК:
ü     Панирани лучени кръгчета
ü     „Вълчи хапки“ с лук
ü     Пилешки филенца с лук по китайски
ü     Свински дроб с лук
ü     Ордьовър от печен лук, сирене и орехи
ü     Пълнен лук

МЕНЮ ЗА ПРИЯТЕЛИ

1. Фаршировани белтъци с млечен пастет
2. Терин с телешки език и зеленчуци
3. Глазирана патица с портокалов сос
4. Чийзкейк с тиква и мед
На стр. 12

СЛАДКАРНИЦА „ВКУСОТИИ“:
·                    Торта „Перлата на Ориента“
·                    Мус „Капучино
·                    Сметанов сладкиш с праскови от компот
·                    Ябълков кекс с масло
·                    Бадемов крем
·                    Сълзици с канела
·                    Бърза торта с шоколадено-бананов крем
·                    Лесни сладки с мармалад

ОХЛЮВЪТ Е КЛЮЧЕТО
за всеки белег по лицето

СИНУЗИТ И ХРЕМА
зимъс стават голяма дилема

КОГАТО НОСЪТ ТЕЧЕ
Народни средства

ОЧАКВАЙТЕ НИ ПАК НА 25 ФЕВРУАРИ!
    7777777777777
            

Торта „Перлата на Ориента”


Продукти: Три яйца, 350 г брашно, 90 г какао (марка „Д-р Йоткер”), 10 г бакпулвер, 5 г сода, 200 г масло, 350 г захар, 1 ванилия, 150 г прясно мляко, 180 г горещо кафе, 50 г коняк (по желание), сол на върха ножа.
Приготвяне на блатовете: Смесваме всички сухи съставки в голяма купа - брашно, какао, сода, сол и бакпулвер. Разбъркваме добре с тел или (1 ) 

миксер на ниска скорост. В отделна купа разбиваме до побеляване маслото, което трябва да бъде меко, а след това постепенно – лъжица по лъжица добавяме захарта. Получава се маса, подобна на мокър пясък, в която счупваме и разбъркваме едно по едно яйцата. След всяко яйце разбиваме добре с миксера (2), за да го поеме. Добавяме ванилията. Към тази получила се полурядка маса, сипваме половината от сухата смес (3).

 Разбъркваме с миксера докато стане гладко. Сипваме топлото мляко, добавяме останалата половина от сухата смес и забъркваме гладко тесто. Добавяме алкохола - 75 г.
Идва редът на горещото кафе – добавяме и него. Важното е кафето да е вряло, защото под въздействието на горещата течност се получава активизация на бакпулвера (което придава въздушност на тестото). Но най-важното е, че горещото кафе попарва какаото и го превръща в горещ шоколад. Този факт влияе пряко върху вкуса и цвета на блатовете.
Ако пък не обичате кафе, може да долеете само гореща вода. Сега намаляваме скоростта на миксера на най-ниската и внимателно разбъркваме. Сместа става много рядка, но това не бива да ни безпокои – всичко върви по план.
Може да опечем три блата във форма с диаметър 18 см, 

но може и по своя преценка да направите броя на блатовете. Може тези три блата да се разрежат по хоризонтала и да станат шест. Но ако искате, изпечете направо шест блата, но по-тънки.
Предварително загряваме фурната на 160 градуса.
За да станат блатовете еднакви, най-добре е да сипваме еднакъв грамаж от тестото във всяка форма – например по 430 г. Печем 35-40 минути. Готовността проверяваме с клечка – ако излезе суха, значи блатът е готов. Ако са се поиздули отгоре (4), може да отрежем изпъкналите части по хоризонтала и да ги изравним.
След като станат готови и изстинат, ги обвиваме в пергамент или във фолио (5) 

и ги прибираме в хладилника за 6-8 часа, за да запазят сочността си. Там могат да си стоят и няколко дни, без нищо да им стане.
По принцип тортата може да бъде гарнирана с най-различни видове крем, но тук ще предложим шоколадово-карамелен – неповторим по вкус и лесен за направа.
Шоколадово-карамелен крем
Приготвяне: В малка тенджерка смесваме 225 г захар и 65 мл вода. Нагряваме на среден огън, като леко разбъркваме, докато захарта се разтвори. След това увеличаваме огъня до максимум, кипваме (не е необходимо да разбъркваме). Варим сместа, докато цветът се промени до кехлибарено жълто (6). 

Сваляме от огъня и много внимателно (защото сместа бълбука) добавяме 300 мл сметана и 1-2 ванилии. Отново поставяме тенджерката на максимален огън, като разбъркваме интензивно (около 1 минута), докато стане еднородна и застиналият карамел отново се стопи. В дълбок съд натрошаваме 450 г шоколад и го заливаме с горещия карамел. Разбъркваме до пълното разтопяване на шоколада. Оставяме шоколадовия карамел да изстине напълно, като периодично разбъркваме. В изстиналата смес добавяме мекото масло със стайна температура (450 г) на 4-5 приема, като предварително го нарязваме на малки парченца и всеки път разбиваме до еднородност с миксера.
Сглобяване на тортата: Сипваме малко крем под първия блат, поставяме го и го притискаме, за да се залепи за чинията. Отгоре върху блата нанасяме слой крем (7). 

После залепяме третия блат. Пак крем, пак блат. И така до края.  След това намазваме тортата отгоре (8) и отстрани (9) и я украсяваме по свое желание и усмотрение. Накрая се наслаждаваме на една сочна и сладка шоколадова торта с лек дъх на кафе (10).