Представена публикация

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!

Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я: "Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 ...

неделя, 17 декември 2017 г.

Търсете на 18 декември цветните „Вкусотии в чинии“ по читателски писма: ИЗЖИВЕЙ ПРАЗНИКА!




ИЗЖИВЕЙ ПРАЗНИКА!

(За феновете ни – прилагаме съм сайта и рецепта за пълнено прасенце, любезно предоставена от сп. „Вкусотии в чинии“)

Вие, фенове наши, знаете, че ще спретнем голям купон в празничния брой! 18 години вече го правим.
Вземете ли списанието в ръце, вече нямате грижа – да измисляте меню. Да ровите  в тефтерите за рецепти – ваши непознати, но приятели, читателите – участници в конкурса са го направили вместо вас. А ние – сме избрали най-точните и вкусни рецепти – за да ги имате. Сега и завинаги. Едничка грижа ще ви остане – само да напазарувате съответните продукти. Времето ще е достатъчно (списанието ще бъде на 18 декември по павилионите и по домовете на абонатите. ) за да можете да приготвите най-добите трапези: Трапеза за Бъдни вечер, трапеза за Коледа, трапеза за Нова година!
Броя ще намерите автентични разкази на наши читатели – за някогашните празници и традициите, които са споявали семействата. Както всички поверия за късмет и щастие, които трябва да се спазят  по време на празниците.
Ø От раздела „Бъдни вечер – постни гозби, но изкусни, а десертите – много вкусни“ ще изберете 7, 9 или 12 ястия и десерти за Бъдни вечер измежду майсторските рецепти които са „постни, но вкусни“   сарми лозови и зелеви, чушки сушени и пресни – пълнени с боб, с праз и ориз, зелници от типа „да си оближеш пръстите“ и тиквеници, ашурета и ошави. Както и на неизбежните пресни пити
Ø От „Трапезата на Коледа – рогът на изобилието“  ще изберете по кой начин да пълните пуйката – с дребулии, гъби, стафиди и ориз. Или със зеле и препържени сланинки. И как да я печете, така че да не се суши, а да се топи в устата. И още – капами от различни краища на страната ни, сарми с кълцано или мляно месо и всевъзможни прибавки – печени или задушавани под капак. Пити с кавърма, погачи, дребни сладки и тиквеници, коледни пънчета и леки десерти за преяли хора.
Ø От раздела „Нова година – празник без край!”
 наистина ще сътворите празник – кеф ти пълнено прасенце в корема с шишенце, кеф ти задушени пържоли с топено сирене за голяма фамилия, кеф ти за вита баница с късмети, лучник с месо и праз. И бяла празнична торта „Рафаело“ за празнична торта, която ще се запомни от всички.
Гост на броя ни е голямата народна певица, изключителна като личност и характер – обичаната от всички Поли Паскова.


ПРАСЕНЦЕ
С ГЛАЗИРАНА
КОРИЧКА
ПО РЕЦЕПТА
ОТ СЕГОВИЯ

Много по-лесно е да изберете незамразено прасенце, отколкото замразено. Струва си да обърнете внимание на кожата – тя не трябва да бъде с кръвонасядания и синкави петна. Цветът й трябва да е кремав или светлорозов, повърхността да е чиста и почти гладка. Да помиришете прасенцето не само е препоръчително, но дори и задължително. Затова, без да се колебаете, трябва да поискате от продавача да ви даде възможност да направите това. Сукалчето има аромата на прясно месо –  тънък, едва забележим. В магазините си струва да обърнете внимание преди всичко на етикета със задължителните данни - датата на клането, срока на годност, производителя. И, разбира се, важен е и външният му вид.
Печено прасене на фурна е най-лесната за приготвяне рецепта. За печенето имате нужда от голяма тава за с високи страни и сукалче с тегло 3-5 кг. За да не бъдем тривиални, нека подготвим коледното прасенце според испанска рецепта от провинция Сеговия.
Първо трябва да облеем прасето с немного гореща вода, внимателно да изстържем с бръснарско ножче, където е останала четина, да пъхнем опашката под кожата, като направим разрез, да го изплакнем със студена вода и да го подсушим със суха кърпа отвън и отвътре.
Продукти за маринатата: Сол – 6 супени лъжици, захар – 3 супени лъжици, черен пипер на зърна – 2 супени лъжици, бахар – 20 зърна, вода 2 литра, 6 дафинови листа.
За глазурата: Соев сос – 6 супени лъжици, мед 3 супени лъжици, смлян лют пипер – 3 чаени лъжички, олио – 6 супени лъжици.
За плънката: Една чаена чаша ориз, 1 връзка зелен лук (или 4 луковици стар лук), 1 кг гъби печурки, 8 скилидки чесън, по 1 чаена лъжичка мащерка и майоран, 3 дафинови листа, 6 скилидки обелен чесън, смян черен пипер.
Приготвяме 2 литра марината от продуктите за нея. Кипваме всичко, охлаждаме маринатата, поставяме прасенцето в дълбок съд, похлупваме с капак и слагаме в хладилника за ден и половина.
Подготвяме глазурата от соев сос, мед, лютия пипер и олиото. За да се смеси добре медът с останалите компоненти, поставяме съда с глазурата в по голям съд с вряла вода.
Изваждаме прасенцето от маринатата, изтриваме го до сухо, намазваме го добре с глазурата, посоляваме отвътре и сол и смлян черен пипер и го връщаме обратно в хладилника за времето, докато приготвим плънката.

Приготвяме плънката: Задушаваме лука в олио. Посоляваме. Отделно нарязваме гъбите на едро (за да не се изгубят в плънката), запържваме ги, посоляваме ги на вкус и ги овкусяваме с черен пипер. Сипваме запържените лук и гъби в гевгир и ги оставяме да се оцедят от мазнината. Ориза измиваме добре и го заливаме с 2 чаени чаши вряла вода – варим го почти до готовност.


Останалата влага оризът ще попие от прасенцето по време на печене. Трябва да се внимавасъс солта, защото и гъбите, и лукът са посолени. Може би е по-добре накрая, когато се смеси плънката, тогава да се досоли на вкус и да се прибави черен пипер. 

Изваждаме прасенцето от хладилника, пълним корема му с плънката, като се съобразяваме с факта, че оризът още ще набухва. Зашиваме много добре с конец. Върху дъното на тавичката постиламе пергамент или хартия за печене. Слагаме прасенцето. Пробождаме тук таме кожата му с игла – да не се напука при печенето. Пак го намазваме с глазурата. Завиваме ушите и зурлата със станиолово фолио. 

Отделно завиваме цялото прасенце с фолио и го слагаме в предварително загрята до 190 градуса фурна за час и половина.
След това изваждаме прасенцето, отстраняваме фолиото, мажем го отново с глазурата, отново покриваме с фолио ушите и зурлата връщаме го във фурната,  намаляваме до 170 градуса и печем още час – час и нещо до появата на златист цвят на кожичката.

Не бързайте... месото трябва да се пече бавно! Ако кожата леко прегори, не се притеснявайте – всичко е наред. Най- важното е да се изпече финото месо.
И накрая – прасенцето с хрупкава блестяща червено-кафява коричка е готово! Приятен апетит!