Представена публикация

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!

Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я: "Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 ...

четвъртък, 4 януари 2018 г.

ЕДНА ДИМКА БРОДИ ИЗ ФЕЙСБУК - ДИМКАТА ЗА КОНВЕНЦИЯТА



Пусна се една димка над Фейсбук и дими ли дими - грозно, подвеждащо, средновековно.
Димката, че „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“, приета на 11.5.2011 в Истанбул, цели да разбие нравствените ценности на българина относно възприятието на полове, да склони България да признае третия пол, гей-браковете и т.н., и пр.
И на принципа „клан-клан, недоклан“ - „чел-не чел-недочел“,  се надига истерия от: шеговити ремарки; от направо брутални тълкования; от невежи и цинични апострофи.
Знаят ли или не знаят жените, които се страхуват „да не принудят децата им да приемат "третия пол" чрез тази Конвенция“. Какво точно пише в нея:

  • ·       „Насилие над жени“ се разбира като нарушение на правата на човека и форма на дискриминация срещу жените и означава всички актове на насилие, основано на пола, които водят или е вероятно да доведат до физически, сексуални, психологически или икономически увреждания или страдание за жените,
  • ·      „Домашно насилие“ означава всички актове на физическо, сексуално, психологическо или икономическо насилие, които се случват в семейството или в домакинството, или между бивши или настоящи съпрузи или партньори, независимо дали извършителят живее или е живял заедно с жертвата;

  1. ·      Страните да предприемат необходимите законодателни и други мерки за подкрепа и защита на правото на всеки човек и особено на жените да живеят без насилие в публичната и в частната сфера.
  2. ·      Страните следва да се въздържат от всякакви актове на насилие над жени и да следят за това държавните органи, длъжностни лица, служители, институции и други лица, действащи от името на държавата, да действат в съответствие с това задължение.
  3. ·      Страните предприемат необходимите законодателни или други мерки, така че жертвите да имат достъп до услуги, улесняващи тяхното възстановяване след насилието. Тези мерки включват при необходимост услуги като правни и психологически консултации, финансова подкрепа, настаняване, образование, обучение и помощ при намиране на работа.

 Откровено да ви кажа, изпитвам неудобство, че интелигентни хора, между тях - половината жени, яростно и на сляпо громят Конвенцията - с по-цветисти епитети от тези, с които Вишински е громял „капиталистическите песове“, „кръвопийците на пролетариата“ и т.н.
И си задавам въпроса: Толкова ли е обръгнал българката на зашлевения шамар на улицата, на грубата дума пред компанията, на пердаха посреднощ пред децата – че громи непрочетената Конвенция по-яростно от съпруга на талибан?

И си задавам въпроса: Толкова ли е обръгнал българката на зашлевения шамар на улицата, на грубата дума пред компанията, на пердаха посреднощ пред децата – че громи непрочетената Конвенция по-яростно от съпруга на талибан?
Наистина ли свободата няма стойност? Наистина ли „Бие, защото ме обича“, наистина ли всичко трябва да остава зад стените на дома?
Тихо и тайно отговорете пред себе си на въпроса : „Наистина ли…?“ И ако „Да!“, пак тихо и тайно се подгответе да извървите пътя – вие, вашите деца, а оттам и внуците, поне още 100 години (а не 40, както е било с Мойсей и евреите) - пътя до Равенството, Достойнството, Свободата на личността. Иска ми се да кажа и - до Европа. Но ще го премълча.