Представена публикация

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!

Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я: "Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 ...

вторник, 29 март 2016 г.

„Бермудски триъгълник“ с три болежки, щом преяждаме с храните тежки








  • В НОВИЯ БРОЙ № 7 НА СП. ВКУСОТИИ В ЧИНИИ, ЩЕ НАМЕРИТЕ МНОГО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ – КАКВО СЕ СЛУЧВА, КОГАТО ПРЕЯЖДАМЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ.
  • ТЪРСЕТЕ СПИСАНИЕТО НА 4 АПРИЛ ПО ПАВИЛИОНИТЕ




Идват големи празници – Великден и Гергьовден. И както е казал поетът: „Всяка радост е бременна с мъка“, така и тежките трапези, перфектно приготвените ястия, яйца, козунаци могат да имат и своите тежки последствия, наречени с една дума: ПРЕЯЖДАНЕ!
Какво е преяждане? Това е състояние, в което сме приели повече храни и напитки, отколкото стомахът ни може да обработи нормално. Специалистите са разделили преяждането на няколко вида:

Претъпканият стомах и богу не е драг

Протеиново преяждане – получава се, когато се прекали с месо, яйца, ядки, млечни продукти, бобови култури. Резултатите от преяждането с протеини са, че храносмилателните ензими се изчерпват, усвояването на протеини е непълно, повишава се киселинността на кръвта. За да нормализира всички тези негативи, организмът реагира с повръщане, разстройство, задържане на вода и образуване на газове.
Въглехидратното преяждане се получава при консумиране на тестени продукти. В резултат се повишава секрецията на инсулин, за да обработим голямото количество глюкоза, съответно се стига до чувство за сънливост.
Преяждане с мазнини може да доведе до проблеми и с жлъчката. Хирурзи от „Пирогов" са споделили, че след великденското преяждане жените най-често постъпват с жлъчни кризи, а мъжете – с алкохолни интоксикации. В случаите на жлъчна криза най-често следва оперативна намеса. „По принцип, ако има камъни в жлъчката, те трябва да се отстранят оперативно – е мнението на специалистите. – За препоръчване е ендоскопски." Но дори значително по-малко травматичната ендоскопска (безкръвна)  хирургия изисква 1-2 дни престой в лечебно заведение.

Проблемът в един орган създава още два

Независимо с какъв вид храна сме преяли, рискът дa нaтoвapим вceки opгaн нa opгaнизмa e мнoгo голям. А кoгaтo тoй paбoти нa cвpъхpeжим, мoжe дa ce oтключи някaквo зaбoлявaнe кaтo гacтpит, eнтepoкoлит и нe дaй cи бoжe – пaнкpеaтит, кoйтo пpoтичa дopи c pиcк зa живoтa.
Нe бивa дa зaбpaвямe, чe пpeяждaнeтo нaтoвapвa cъpдeчнocъдoвaтa cиcтeмa и oтключвa хипepтoничнa кpизa. От дpyгa cтpaнa, ce пoдyвa коремът, a зaeднo c тoвa ce нapyшaвa и фyнкциятa нa чepния дpoб. Зaтoвa в мeдицинaтa кaзвaмe, чe тoвa e “Бepмyдcкият тpиъгълник”. От пpoблeм в eдиния opгaн нa хpaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa peфлeктopнo ce нapyшaвa фyнкциятa нa дpyгитe двa. Toвa нe бивa дa ce дoпycкa, тъй кaтo пocлeдcтвиятa ca твъpдe нeпpиятни. Кaтo пpибaвим и кoнcyмaциятa нa aлкoхoл, peзopбциятa нa кoйтo зaпoчвa oщe в ycтaтa, cъcтoяниeтo нa чoвeк ce ycлoжнявa. И тъй кaтo aлкoхoлът e вoднo- и мacтнopaзтвopим, нe тpябвa дa ce пиe нa глaднo, a винaги дa ce paзpeждa c чaй или минepaлнa вoдa. И дa ce кoнcyмиpa нeпpeмeннo c мeзe, в кoeтo имa мaлкo cиpeнe.

Опасността от вкусните яйца

Боядисаните яйца са едно от нещата, които могат да ви докарат здравословни проблеми по Великден. Помнете, че има такива, чиято красота е постигната с помощта на оцветители, лепила и други помощни средства. Яйцата, боядисани с лак за нокти, украсени с декупажна техника, квилинг, мъниста, ориз не бива да се консумират, защото използваните материали се просмукват в яйцето, правейки го негодно за ядене и алергизиращо.
Рискът от салмонелоза е най-сериозното заболяване, за което трябва да внимавате по Великден. Виновник за нейната поява е бактерията салмонела, която може да се крие в престояли на топло, прекалено рохки, с изостанал срок на годност или развалени яйца.
Салмонелоза може да прехванете и от агнешко месо, което не е минало качествена термична обработка.
Беленето на варени яйца с немити ръце също може да ви донесе симптоми на заболяването – висока  температура, дехидратация, коремни болки, диария.
За да се предпазите от салмонелоза, задължително сядайте на масата с чисти ръце. Купете си таймер за варене на яйца и термометър за месо, за да сте сигурни, че не са сурови. Дръжте продуктите, застрашени от салмонела, в хладилник, защото слънцето може да активира бактерията.
От хранително натравяне сте застрашени, при положение че сте консумирали храни с изтекъл срок на годност. Както и от стомашно-чревно разстройство и алергична реакция. Затова винаги поглеждайте етикета, преди да купите продукта. Следете и годността на храните в хладилника – изостанало прясно мляко или забравени яйца могат да доведат до горепосочения проблем.

Как да се спасим   

Ако все пак преядем, е добре да спрем да консумираме дори и напитки. Приемането на допълнителни храносмилателни ензими и разходките са в помощ на преялия човек. Ако ви се повръща, освободете се от излишната храна, но след това не се наяждайте отново, а дайте почивка на стомаха си.
Преди големия пpaзник e нaй-дoбpe дa пoдгoтвитe cвoя opгaнизъм. Haпpимep 2 ceдмици пpeди пpaзницитe мoжeтe дa зaпoчнeтe дa пpиeмaтe пpeпapaти, пoдпoмaгaщи фyнкциятa нa чepния дpoб. Или нaй-дoбpe тaкивa xpaни кaтo ябълkи, извapa, ягoди и т.н.