Представена публикация

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!

Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я: "Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 ...

сряда, 4 април 2012 г.

Боядисваме великденски яйца

Яйца писани, на късмет орисани


(От списание „Вкусотии в чинии”)

Всеки знае традиционния начин за боядисване с люспи от лук. Трябва да съберем повече люспи и в тях да сварим 20-40 минути яйцата - до получаването на желания цвят. После за блясък може да ги натрием с олио. За да станат жълти, може да ги варим в отвара от лайка, а за тъмнозелен цвят - в коприва.
Друг начин, при който окраската става по-равномерна, е луковите люспи да се варят 30 минути в достатъчно количество вода. След това се прецежда. В получената отвара се слагат твърдо сварените яйца и се държат на тих огън, докато се получи желаният цвят.
Може да боядисаме яйцата и със сухи лукови люспи. Отначало ги сваряваме, след това всяко яйце, още горещо, го обвиваме с лукови люспи, завиваме в парцалче и варим още 10 минути, като добавяме във водата оцет. Яйцата стават златисти, с мраморен рисунък.
Ако преди боядисване налепим по яйцата магданоз или други интересни листа и здраво ги завържем в чорапогащник (марля), а след това ги потопим в боята, то ще получим яйца с рисунък на листа.
Има и друг вариант за мраморно оцветяване. Яйцата се обвиват в плат, който лесно си пуска боята и плътно се омотават с конци. Яйцата се варят се 10-20 минути. Получава се много красив мраморен рисунък. Тези яйца обаче не бива да се консумират, тъй като боите са вредни и проникват през порите на черупката в яйцето.
И няколко съвета. Преди боядисването е добре да обезмаслим яйцата с оцет (или да ги измием със сода за хляб) – окраската ще се получи по-равномерна. За да не се пукат при варенето, дръжте яйцата няколко часа на стайна температура или на топло. Във водата може да  се добави супена лъжица сол – яйцето няма да изтече, ако се спука. За блясък подсушаваме хубаво боядисаните яйца, и ги намазваме с олио като със салфетка обираме излишното.

Яйца на капки

Яйцето се боядисва в един цвят. Когато изстине и изсъхне, капем отгоре горещ восък (от  горяща свещ). След това се пуска се в друга боя, но тя не трябва да бъде гореща, за да не се стопи восъкът.
Тази процедура може да повторим още веднъж, за да получим разноцветни петна. Задължително е да започнем да оцветяваме с по-светлите цветове. Например първо жълт, после – оранжево и накрая – тъмно червено. Ако първите капки восък нанесем на небоядисано яйце, петънцата ще са бели.
След това восъкът внимателно се изстъргва. За да се махнат остатъците от восъка, поднасяме яйцето към пламъка на свещ (отстрани, но не отгоре, иначе яйцето ще се опуши) и избърсваме със салфетка.
Този начин не е сложен, а яйцата стават весели и изглеждат интересно на едри цветни петна. Експериментирайте!
Текст към снимки:
1. Боядисваме яйцето жълто, нанасяме восъчните капки.
2. Потапяме в оранжевата боя, пак капем восък.
3. Оцветяваме в червено. Остава да махнем восъка и да намажем яйцето с олио.
4. Ето какво интересно яйце се получава!