Представена публикация

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!

Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я: "Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 ...

неделя, 30 май 2021 г.

СПИСАНИЕ ВКУСОТИИ В ЧИНИИ Е ОТНОВО ПРИ ВАС! ОЧАКВА ВИ НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ

 


От днес 31 май, списание „Вкусотии в чинии“ е по павилионите!

От утре можете да се абонирате във всеки клон на Български пощи!

 

СЕЗОНЪТ НА СЛАДКАТА:

МЕД ОТ ЖИВОВЛЯК, БЪЗОВ СИРОП, ЯГОДИ С ВОДКА

Наш гост е певицата Михаела ФИЛЕВА: „Когато до себе си

имаш правилните  хора, това те прави свободен и силен!“

 

ЧЕРЕШОВА ДИЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ – ДЕН ПО ДЕН

 

  •  ПАЙ С МАСЛЕНО ТЕСТО И ЧЕРЕШИ:

Паят се приготвя лесно и се изяжда бързо. Ще ви открием накрая на информацията ни тайната му

 

  •  СПАНАЧНИ ПАЛАЧИНКИ С РАЗНИ ПЛЪНКИ

Ще споделим тук рецептата. Имайте малко търпение!

 

  • КАК ДА СТАНЕМ ЦАРЕ НА ВКУСНАТА РИБА

Видове черноморска риба. Да си признаем: Най-вкусна е пържена!

 

  •  ВЕЧНАТА МЛАДОСТ - ВЪЗМОЖНА ЛИ Е ТЯ?

УВ-лъчите проникват надълбоко в кожата и я състаряват. Начини да се опазим

 

СПАНАЧНИ ПАЛАЧИНКИ С ПЛЪНКИ ЗА ДЕЛНИК ИЛИ ПРАЗНИК

 


Спаначните палачинки със сьомга или червен хайвер, с крема сирене или с плънка от кашкавалена извара, ще заемат полагащото им се място не само на ежедневната вечеря, но и на празничната трапеза. Ярките, съблазнителни, зелени палачинки изглеждат необичайно и ако са придружени с вкусен пълнеж - просто ще оближете пръстите си! Приготвени на млечна основа, направени от пресен спанак, те са пухкави и едновременно успяват перфектно да запазят формата си. Но освен, че са вкусни, спаначните палачинки са и здравословни. По правило децата ги изяждат с удоволствие и дори искат още, ако им кажете, че блюдото е приготвено по рецепта на зеления анимационен герой „Шрек“.

Продукти: Спанак – около 100 г, олио – 3 супени лъжици, 2 яйца, 300 мл прясно мляко - 250-300 мл, 2 щипки сол, щипка захар, пшенично брашно - 200 г.

Приготвяне на пюрето: Измивате спанака, изрязвате дебелите дръжки, оставяйки само листата и слагате в купата на пасатора. Прибавяте няколко супени лъжици олио и смилате до гладка смес. Резултатът е красиво зелено спаначно пюре (180-200 мл).



На тестото: Счупете яйцата в дълбока купа и добавете едно след друго млякото и брашното, като разбърквате с телта. По-точно – сипвате малко мляко, след това добавяте пресято брашно, отново мляко и отново брашно. Резултатът е тесто без нито една бучка. Добавете пюрето от спанак в тестото, посолете със щипка сол или на вкус. Разбъркайте с телта до гладка смес. Резултатът ще е тесто с приятен маслинен цвят. Консистенцията му трябва да е като за обикновени палачинки. Ако е много рядко, можете да добавите малко повече брашно и обратно, ако е гъсто, добавете мляко. Оставете да почине 15 мин



Пържене на зелените палачинки: Загрейте тигана и изсипете около половин черпак тесто в него. За да не се разсипе първата порция, намажете тигана с малко масло, като го разпределите с четка. Гответе на умерен огън по 2-3 мин от всяка страна, така че катмите да са добре изпечени. Обръщайте с шпатула. Ще се получат тънки и меки зелени блатове. За празнична трапеза можете да ги приготвите пълнени с крема сирене или с леко осолена сьомга, или с червен хайвер. По-обикновен, но не по-малко вкусен вариант е пълнежът с кашкавалена извара и пресен копър.



Блюдото може да се сервира както топло, така и хладно. Отлично допълнение ще бъде, ако е гарнирано със заквасена сметана или друг лек сос, съчетан с избрания пълнеж. Добър апетит!

 

ДОМАШНА ТОРТА „ЯГОДКИ В СМЕТАНА“



 Продукти за блата: Четири яйца, 380 г брашно, 275 г масло, 180 мл прясно мляко, 300 г захар, 1 супена лъжица бакпулвер, 1 пакетче ванилена захар.

За крема и за украсата: 700 г пресни ягоди, 250 г ягодов конфитюр, 900 мл натурална сметана с висока масленост, ванилин на върха на ножа, 2 чаени лъжички с връх желатин, 2 супени лъжици прясно мляко, пудра захар на вкус.

Приготвяне на блата: В дълбока купа слагаме маслото със стайна температура (220 г) и добавяме към него захарта. С миксер разбиваме до еднородна смес прибавяйки едно по едно яйцата и бъркаме до получаването на пухкава и еднородна смес. В друга купа разбъркваме с лъжица брашното с бакпулвера и ваниловата захар. В отделна дълбока купа пресяваме получената смес, за да се получи въздушно тесто и блатовете да се надигнат. 



След това последователно прибавяме в яйчено-маслената смес пресятото брашно и прясното мляко със стайна температура. Постоянно разбъркваме при всяко прибавяне, за да не станат топчета. Тестото трябва да се получи с консистенцията на гъста сметана. С останалото масло намазваме две форми за печене с диаметър 26 см.

През това време включваме фурната на 180 градуса. Изсипваме тестото във формите – да се получат два еднакви блата и заравняваме. Печем 30 мин. 



Внимание: от време на време проверяваме блатовете с клечка, ако излиза суха, значи са готови. Изваждаме блатовете от фурната, обръщаме ги върху дъска и ги оставяме да изстинат.

Приготвяне на сметановия крем: В дълбока купа сипваме сметаната със стайна температура. Отделно в купичка разтваряме желатина с млякото със стайна температура и ги разбъркваме до пълно разтваряне на желатина. Млякото трябва да стане кремаво на цвят. След това добавяме млечно-желатиновата смес в сметаната, като постоянно бъркаме с телта. Добавяме ванилина и пудрата захар. Още веднъж разбъркваме всичко до еднородност. Не трябва да забравяме за украсата да отсипем с лъжица половината от сметановия крем в друг дълбок съд.

Сглобяване на тортата: Блатовете вече са изстинали. Разрязваме всеки хоризонтално и получаваме общо 4 блата. Поставяме първия в блюдото за торта и го намазваме с една трета от конфитюра. Отгоре намазваме от сметановия крем. Слоят трябва да е достатъчен, за да напои горния блат. Същата процедура повтаряме и със следващите два блата. Четвъртия блат намазваме плътно със сметановия крем. 


Приготвяне на ягодите: Измиваме ягодите на течаща вода и оставяме да се отцедят много добре! Може да ги оставим със зелените си дръжчици, за да получим ефекта на кошничка с ягоди. И сега започва интересната част! Като че ли тортата е готова – но не сме познали. Идва ред на използването на сладкарските инструменти. Ако имаме шприц, слагаме му накрайник „лентички“. Шприцоваме отстрани тортата, така че да се получи плетена кошничка. След това сменяме накрайника със „звезда“ и обработваме по кръга краищата на най-горния блат на сладкиша. А в средата на кошничката красиво подреждаме свежите ягоди.