Представена публикация

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!

Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я: "Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 ...

неделя, 28 април 2013 г.

ВОСЪЧНИ ЯЙЦА-КАЛИНКИ В КОЗУНАЧЕНИ ГРАДИНКИ





Избираме яйца с гладка черупка. Измиваме ги, слагаме върху кърпа да изсъхнат, после ги поставяме в тенджера с мека вода (да ги покрие), добавяме 1 супена лъжица сол на 2 литра вода и ги кипваме постепенно. След като се сварят, ги слагаме върху кърпа да изстинат.

Правила при боядисване с купешки бои

Яйцето се слага в пластмасова лъжица и се потапя в боята за 5 минути. Ако е за по-дълго време, то калцият в горния слой се разрушава и яйцето ще се оцвети неравномерно.
l Боята трябва да бъде топла, но не гореща, иначе восъкът преждевременно  ще се разтопи.
l Боядисването винаги започваме от светлите тонове и завършваме с тъмните.
l
Боята "не боядисва", ако е студена или оцетът се е изпарил, или яйцето не е прясно, или е с мазна черупка.
l При боядисването с восък най-добре е да се използва чист пчелен восък, защото парафиновите линии не издържат толкова, колкото восъчните. В горещия восък може да се добави малко хранителна боя на прах с тъмен цвят, за да се вижда много добре върху черупката.

Украсяване на точки

Восъкът може да се нанесе върху яйцето с карфица, клечица, сламка, главичката на пирон, тръбичка за украсяване на яйца, или прост да се накапе. Свещенодействието: Запалете тънка восъчна свещ и покрийте свареното яйце с горещи капки восък. Оцветете яйцето в жълто и отново го покрийте с капки восък, след това го потопете в червената боя. Вземете друго яйце, повторете действието, само че след червената боя - подсушете, покрийте с капки восък, след което оцветете вашата бъдеща перашка в тъмносин завършващ цвят.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           


А сега сложете яйцето в топла фурна (100 ° С) или го поднесете към огъня, но не го пъхайте в пламъка. Когато восъкът върху яйцето се стопи, старателно го свалете с мека платнена кърпа. Перашката-калинка е готова.
Правила: Когато боядисвате в един цвят, винаги потапяйте яйцето първо в жълта боя, а след това - в червена. И ето ви красиво яйчице! Независимо от това дали има жълт цвят в шарката или не, първоначално яйцето се боядисва в жълта боя.
Ако боядисвате в един тон, яйцето ще стане "мраморно", ако в боята добавите капка олио или преди боядисването потъркате черупката с фина шкурка.