Представена публикация

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!

Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я: "Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 ...

неделя, 2 декември 2012 г.

ТОРТА "СНЕЖАНКА" - ЗА КОЛЕДА




Тази коледна лека и вкусна тортичка се намира между страниците на сп. "Вкусотии в чинии", което е по сергиите от 10-ти декември т. г.

Торта "Снежанка"

Продукти за блатовете: 8 пресни жълтъка, 2 чаени чаши захар, 200 г масло, 3 чаени чаши брашно, 2 супени лъжици сметана, 100 мл бренди или портвайн, 1 чаена лъжичка бакпулвер.

За крема: 500 г сметана, 200 г масло, половин чаена чаша захар, 500 г сушени сливи без костилки, 2 чаени чаши почистени орехи.
За марципана и глазурата: 1 чаена чаша бадеми, 1 чаена чаша ситна захар, белтъкът от 1 яйце, 3 капки бадемова есенция, половин чаена чаша пудра захар за разточване, 1,5 чаени чаши пудра захар за глазурата, половин чаена чаша лимонов сок.
За снежинките: 1 белтък, 1,5 чаени чаши пудра захар,
Приготвяне на блатовете: За изпичането на блатовете намазваме тавичка за печене с диаметър 28 см с масло. Разбиваме жълтъците със захарта, добавяме сметаната и размекнатото масло, бакпулвера и пресятото брашно. Замесваме тесто. Разделяме го на 6 равни части. Покриваме го с фолио. Една чат от тестото разстиламе в тавичката за печене и печем на 200 градуса до златисто10 минути. Изваждаме блата от тавичката и го покриваме с кърпа. По този начин изпичаме и останалите пет блата, които напояваме с бренди или портвайн.
Приготвяне на крема: Заливаме сините сливи с вряла вода и ги оставяме да киснат 30 минути, след това ги слагаме в гевгир да се отцедят и ги подсушаваме. Разбиваме сметаната с половината захар. Останалата захар разбиваме с маслото. Нарязваме на дребно орехите и сините сливи. Смесваме разбитата сметана с маслото, орехите и сините сливи. Намазваме всеки блат освен горния с крема на слой с дебелина 1–1,5 см. Поставяме блатовете един върху друг, покриваме с фолио и слагаме за 3 часа в хладилника.
Приготвяне на марципана: Пускаме бадемите във вряща вода и варим 1–2 минути. Изваждаме ядките в гевгир, обливаме ги със студена вода и ги обелваме. За целта стискаме силно  ядката между палеца и показалеца. Обелените ядки изпичаме в сух тиган 7–10 минути, като постоянно разбъркваме. Смиламе бадемите в блендер на брашно. Сипваме захарта в малък съд с дебело дъно, добавяме половин чаена чаша вода и кипваме, като варим на среден огън 2–3 минути. Сваляме сиропа от огъня и разбиваме с тел до лекото му помътняване. Белтъка разбиваме на пяна. Добавяме в тенджерката бадемите и белтъка, внимателно разбъркваме с лопатка и връщаме обратно на огъня. Готвим 2–3 минути, снемаме от огъня, прибавяме бадемовата есенция, разбъркваме и оставяме леко да изстине. Плота, на който работим, посипваме с пудра захар. Върху нея изсипваме марципановата маса и разточваме с точилката на кръг 45 см (диаметърът на тортата плюс два пъти неговата височина).
Сглобяване на тортата: Преместваме тортата на плоско блюдо и я разполагаме пред марципановия кръг. Вземаме марципановия кръг с двете ръце за близкия до блюдото край, повдигаме го и внимателно го дърпаме, така че напълно да покрие тортата. Най-лесно е това да се прави от двама души. Единият повдига марципановия кръг на необходимата височина, а вторият внимателно приплъзва блюдото с тортата под него. С намокрени ръце разглаждаме повърхността на тортата, като спускаме надолу образувалите се отстрани „драперии”. Отстраняваме удебелените места и разглаждаме местата на разкъсванията с мокри ръце до получаването на равна повърхност.
Приготвяне на глазурата: Разреждаме пудрата захар в лимоновия сок до консистенцията на гъста сметана. Намазваме тортата от всички страни с равен слой глазура. Слагаме в хладилника, за да се стегне глазурата.
Приготвяне на украсата: Разбиваме белтъка с пудрата захар. Сипваме в шприц и правим фигурки върху пергамент под формата на снежинки или друго, като ги оставяме да съхнат 4 часа. Украсяваме с тях  тортата.