Представена публикация

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!

Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я: "Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 ...

сряда, 28 януари 2015 г.

ХРЕМАТА СЕ ЛЕКУВА С МЕД ИЛИ ЛУК. ЧЕРВЕНОТО ВИНО – НА 10 БОЛЕСТИ НАПУК

АПТЕКАТА НА НАРОДА – ОТ МАЙКАТА ПРИРОДА

ри най-слабата настинка, при най-лекото неразположение добре е да прибегнем веднага към народните средства против истинка – мед или вино. А с виното може да излекуваме и още куп болежки.

                                                                                                                                                                               Носът ако прокапе - с мед да го мажеш

                                 Медът е много полезен и ефикасен при лечение на хрема. Сложете в малък чайник или в кафеник 1 чаена чаша вряла вода и добавете 1 супена лъжица мед. След като настойката престои 10-15 минути, вдишвайте водните пари през чучура на чайника, като поставите хавлия, която да покрие и главата ви, и чайника. Продължителността на инхалациите е 15 - 20 минути.
Освен за инхалации медът може да се прилага и по друг начин - болният ляга по гръб и във всяка ноздра се капва по капчица мед. На ден можете да правите по 1 - 2 процедури. След всяка процедура болният остава вкъщи не по-малко от два часа.
При зачервено гърло: Пет дафинови листа се заливат с 300 мл вряща вода. Сместа кисне 30 минути и се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по 100 мл, подсладено с мед.


Лук, чесън, парафин набързо лекуват лека хрема


 Нарежете на ситно лук и го пасирайте, докато пусне сок. След това прелейте сока в чист съд и налейте малко олио. Сместа се оставя да престои 12 часа, прецежда се и в носа се капват по 1-2 капки.
Ако понасяте чесъна, опитайте и следния метод. По същия начин, както и с лука, смесете сок от чесън с олио и оставете сместа да престои 12 часа. Прецежда се и в носа се капват по 1-2 капки.
Запушеният нос може да се загрее и с парафин. Парафинът се нагрява на водна баня, след това се взема марля, свита на няколко слоя, и се потапя в парафина, слага с в целофан и се завива отново в марля. Полученият тампон се слага на носа. Когато парафинът изстине, се сменя с топъл и процедурата продължава. Процедурата се повтаря 15 - 20 минути вечер - носът ще се загрее и на сутринта ще се чувствате много по-добре.

Червено вино при бронхит и болно сърце




l При кашлица, бронхит: В 2 литра вино се слагат 250 г мед и 300 г настърган лук. Сместа кисне 10 дни на хладно и тъмно място, след което се прецежда. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене. Това средство усилва имунната система и пази организма от инфекции.
l При внезапни остри болки в гърдите - 250 г червено вино, по 10 г корени от димитровче и цветове невен. Загрейте червеното вино до кипване и без да го сваляте от огъня, добавете сместа от билките и го оставете да ври още 3 минути. След това охладете и прецедете. Вземайте по 1-2 супени лъжици 3 пъти на ден 20 минути преди ядене в течение на един месец.
l За нормализиране кръвоснабдяването на сърцето: Четвърт чаша червено вино, сок от чесън, половин чаена чаша мляко. В топлото мляко изсипете 10-12 капки от сока от чесън, разбъркайте добре и добавете топлото червено вино. Пийте по 1 супена лъжица 2 - 3 пъти дневно 30 минути преди хранене в течение на 1 месец.
l При рязко, хаотично сърцебиене: За една доза - 1 чаша червено вино, 1 супена лъжица цветове от глог, 200 мл вряща вода. Запарете цветовете от глог като чай. Оставете да изстине и прецедете. Добавете горещото вино. Вземайте по половин чаена чаша 2 - 3 пъти дневно за 3 седмици.
l При атеросклероза: 1 чаена чаша червено вино, по 1 супена лъжица жълта комунига и горицвет, 1 чаша вряща вода. Сместа от билки се залива с врящата вода и се оставя да престои 20 мин. След това я прецедете и добавете виното, което трябва да е със стайна температура. Вземайте по половин чаша преди лягане в течение на 1-2 седмици.
l При безсъние: 500 г червено вино, 30 г сухи листа и съцветия риган. Залейте ригана с вряла вода в съотношение 1:10 и го загрявайте на водна баня 15 - 20 минути. Охладете течността, прецедете и смесете с вино. Пийте по четвърт чаена чаша преди лягане в течение на 10 дни.