Представена публикация

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!

Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я: "Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 ...

вторник, 20 ноември 2012 г.

ПИРОГ С ПРЯСНО ЗЕЛЕ




РЕЦЕПТА НА ЕЛЕНА МОЙСЕЕВА ОТ НОВИ ПАЗАР,









НОСИТЕЛ НА ГОЛЯМАТА НАГРАДА "РЕЦЕПТАТА НА МОЯ ЖИВОТ"
НА СПИСАНИЕ "ВКУСОТИИ В ЧИНИИ"



Пирог с прясно зеле

Това е другото ястие, което задължително приготвям за Бъдни вечер. Рецептата имам от моята приятелка Женя.

Продукти за тестото: 2 яйца, 1 чаена лъжичка сол, 300 г кисело мляко, 1 чаена лъжичка сода за хляб, непълна чаена чаша мазнина (смес от свинска мас, олио и краве масло), брашно - колкото поеме.

За плънката: 2 кг прясно зеле, 3 твърдо сварени яйца (нарязани на кубчета), смлян черен пипер.

Приготвяне на плънката: Зелето се нарязва на ситно, омачква се със сол и се задушава на огъня с мазнина по избор (аз използвам смес от олио и краве масло). Оставя се да изстине. После се добавят яйцата и черен пипер на вкус.

Приготвяне на тестото: Омесва се меко тесто. Разделя се на две части, като едната е по-голяма. Голяма тава се намазва с мазнина. Разстила се по-голямата част от тестото в нея. Върху него се разсипва плънката. По-малкото парче тесто се разточва леко и с ръце се раздърпва, докато покрие плънката (аз го подпъхвам под долната кора).
Оставя се да "почине" 30 мин. Пече се в сгорещена фурна около 40-50 мин, като се завърта през 10 минути (зависи от фурната) - така, както се пече обикновена содена питка. След като стане готово, се намазва с краве масло или се поръсва със студена вода и се покрива с кърпа.