Представена публикация

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!

Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я: "Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 ...

вторник, 26 май 2020 г.

СПИСАНИЕ „ВКУСОТИИ В ЧИНИИ“ Е ВЕЧЕ ПО ПАВИЛИОНИТЕ!


Имаме ли нужда от добра вест? Да! - Ето я:
"Вкусотии в чинии" - тържество на добрият вкус с повече от 100 рецепти в брой 8 - година 2020

Какво подготвихме за вас: Смело се гмурнахме повече от век назад – към шедьоврите на „Краля на готвачите“ – мастер-шеф Огюст Ескофие, любим на великата актриса Сара Бернар, обожател на певицата Нели Мелба. И автор на максимата:
„Добрата кухня е фундаментът на човешкото щастие!”
Той е създател на прочутия сос „Холандез” и автор на първия сладоледен десерт, наречен „Мелба“ – на името на певицата, както и на пошираните круши с шоколадова заливка „Хубавата Елена“, и на десерта с ягодов сос - „Сара Бернар“.
Рецептите изнамерихме специално за вас (и ги споделяме тук).
------------------------------
С ВАС ЩЕ ОПИТАМЕ РИБА В ГРЪЦКАТА МАХАЛА ВЪВ ВАРНА:
СГОТВЕНИ РИБИ: Рибна плакия. Риба на керемида. Сафрид на фурна. Салата от сушен сафрид. Риба в лозов лист. Рибена чорба по рибарски
СОС КЪМ РИБНИ ЯСТИЯ: Скордаля с чесън. Леве цуро.. Майонезен сос без яйца
------------------
„ЗЕЛЕНИ РЕЦЕПТИ“ ОТ НАШИ ЧИТАТЕЛИ ОТ СТРАЖИЦА И ЛЯСКОВЕЦ:
Спаначена супа с кускус. Суфле от спанак. Пресен лук със сирене на фурна. Задушен спанак със сирене. Чорба от киселец. Супа от коприва
ЗА ДЕСЕРТ – РЕЦЕПТИ СТЪПКА ПО СТЪПКА: Черешов пай със заквасена сметана. Торта „Целувката на Валенсия“    с яйчен крем
-----------------------------
ОБЯВЯВАМЕ ОТКРИВАНЕТО НА СЕЗОНА  НА СЛАДКАТА:
Сладко от цели ягоди в сироп. Ягодов компот „Номер едно“. Ягодов мармалад „Розов облак“. Ягодово сладко, не много сладко. Сладко от млади орехчета – бавно за приготвяне, божествено – за ядене. Сладко от зелени смокини. Сладко от черни маслини с мащерка. Мармалад от портокали. Домашни ликьори и вино от малини 
ЛЕЧЕБНИ СИРОПИ И МЕД: Сироп от глухарче при жлъчка и далак. Сироп от киснати теменужки. Сироп от живовляк за стомах и бъбреците. Компот от боровинки – за силно зрение
-----------------------------
ДНЕС Е ДОБЪР ДЕН ЗА НАЧАЛО НА ПРОМЯНА:
Ако искате да промените външността си и да започнете нова страница в живота си - практическата реализация на първите крачки ще намерите в списанието
-------------------------------
Наш гост е Райна, певица на фолк и на народни песни, която има две висши образования и твърдия характер на македонско девойче.
-------------------------------
Рецепти:
***
ЯГОДИ „САРА БЕРНАР” СЪС СЛАДОЛЕД
(FRAISES SARAH BERNHARDT)



Продукти: Половин килограм ягоди, пудра захар, 100 мл италианско ликьорено вино „Марсала", бита сметана, 1 малка консерва ананас, ванилов сладолед.
Приготвяне: Почистете ягодите от дръжките, подберете две трети от тях и ги поставете в купа. 


Залейте ги с ликьореното вино, поръсете ги леко с пудра захар и оставете настрана. Останалите ягоди пюрирайте и подсладете със захар на вкус. Пюрето изсипете в купата при целите ягоди. Покрийте съда с фолио и оставете в хладилник за 5-6 часа. Разбийте сметаната и я разбъркайте с част от сока на ягодовото  пюре, в който са отлежавали плодовете.


Отцедете ананасът от сиропа и го нарежете на кубченца. Подгответе красиво блюдо. излейте сметаната с ягодово пюре. Във формичка сложете ананаса, върху него целите ягоди и разбъркайте с гъста сметана. обърнете в средата Натрупайте с лъжица ванилов сладолед и сложете една цяла ягода най отгоре. Да ви е сладко!
***

КЛАСИЧЕСКИ ФРЕНСКИ ДЕСЕРТ „МЕЛБА”



Продукти: 6 зрели праскови (обелени, разполовени и почистени от костилката), 1 и  една четвърт чаени чаши захар, 2 чаени чаши вода, 1 непълна чаена лъжичка течна ванилова есенция.
За соса: 500 г малини, една трета чаена чаша захар, четвърт чаена чаша вода, 1 и половина чаени лъжички лимонов сок, 1 щипка фино настъргана лимонова кора, 1 кутия ванилов сладолед.


Приготвяне: В широка и дълбока касерола загрейте захарта и водата до завиране. След като захарта се разтвори, добавете половинките праскови на един слой, като вдлъбнатата да гледа към дъното. Намалете температурата на много ниска и поширайте прасковите за 5 мин от едната страна. С помощта на щипки ги обърнете внимателно и оставете за още 3 мин. 

Дръпнете съда, добавете ваниловия екстракт и оставете прасковите да престоят в сиропа поне за 1 час.
Приготвяне на соса: Претрийте малините с през ситно сито, за да отделите семките, а пулпът и сокът да останат в съда. Загрейте захарта и водата до завиране и оставете така за 2 мин, след което дръпнете съда от огъня. 
Добавете надпис

Веднага прибавете лимоновият сок и кора и разбъркайте. Сипете сиропа в малиновото пюре и отново разбъркайте до хомогенност. Оставете в хладилника за 30 мин.
Поднасяне: В предварително охладени съдове за сладолед поставете по 1-2 топки ванилов сладолед, отгоре поширани праскови и залейте с малиновия сос.
***

ДЕСЕРТ С КРУШИ „ХУБАВАТА ЕЛЕНА”



Продукти: Две пръчки канела, 1 непълна чаена чаша захар, 2 и половина чаени чаши вода, 4 зрели медено-сладки круши, 8 малки топки ванилов сладолед, половин чаена чаша шоколадов сос (за поръсване).
Подготовка на крушите: Крушите се обелват с белачка, като дръжките им се запазват. В най-долната и широка част на всяка една круша се отрязва кръгче и от тази страна, с помощта на малък кухненски нож, се прави конусовиден прорез – за да се извади семенната част.

Приготвяне на десерта: В касерола поставете пръчките канела, захарта и половин чаена чаша вода. Загрейте сместа така че да заври, след което намалете температурата и оставете да къкри на тих огън за 2-5 мин, докато се получи гъст сироп със златистокафеникав цвят. Сипете сиропа в по-голям и дълбок съд и го върнете на котлона. Добавете в него 2 чаени чаши вода и разбъркайте, докато се хомогенизира. Намалете температурата на огъня на най-ниска степен, поставете крушите в съда (трябва да са покрити със сироп) и ги оставете да къкрят (пошират) на съвсем ниска температура за 15 мин. Можете да проверите готовността им с помощта на нож – прободете ги в най-дебелата им част, ножът трябва да влезе без усилие, но и внимавайте плодовете да не се разварят. 

Дръпнете съда от котлона и оставете крушите да се охладят в сиропа на стайна температура. Извадете ги внимателно с помощта на перфорирана лъжица и поставете всяка в индивидуална купичка. Гарнирайте порцията с 2 топки ванилов сладолед и полейте с шоколадов сос. Украсете със стръкче свежа мента.